b) Kamu kurum ve kuruluşlarınca ören yeri olarak düzenlenmesi talep edilen taşınmazlar (Ek Hüküm: Müsteşarlık Makamının 11/12/2015 tarih ve 232541 sayılı Oluru) ile kültürel amaçla değerlendirilmek üzere tahsisi, kiralanması talep edilen, I., II. veya III. derece arkeolojik sit alanında bulunan ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli taşınmazlara ilişkin konular Genel Müdürlüğe iletilir.(Ek hüküm: Bakanlık Makamının 14/05/2014 tarih ve 93924 sayılı Oluru)I.,II. ve III. derece arkeolojik sit alanlarında ilke kararları hükümleri göz önüne alınarak hazırlanacak ve Koruma Bölge Kurulunca uygun bulunacak çevre düzenleme projesinin uygulanmasını sağlamak amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının tahsis talepleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetlerinde olan alanlarda çevre düzenleme projesinin uygulanması amacıyla kiralanması (Ek Hüküm: Müsteşarlık Makamının 11/12/2015 tarih ve 232541 sayılı Oluru) ilekamu kurum ve kuruluşlarının devir talepleri Bakanlıkça değerlendirilir.
Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli ve I., II. veya III. derece arkeolojik sit alanında bulunan taşınmazların, varsa kazı başkanlığının görüşleri doğrultusunda hazırlanacak ve Koruma Bölge Kurulunca uygun bulunacak işlev doğrultusunda restorasyon projelerinin uygulanması amacıyla tahsisi, kiralanması talepleri Bakanlıkça değerlendirilir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının ören yeri olarak düzenleme ve kültürel amaçla değerlendirme taleplerine, Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararları, Koruma Bölge Kurulu kararları ve plan hükümleri ile örtüşmesi halinde her türlü uygulama öncesi 2863 sayılı Kanun doğrultusunda, Koruma Bölge Kurulundan izin alınması hususu belirtilerek Genel Müdürlükçe izin verilebilir.
c) Taşınmaza ilişkin hazırlanan bilgi-belgelerin değerlendirilmesi sonrasında, taşınmazın özelliği göz önünde bulundurularak koruma bölge kurulunun görüşlerine ihtiyaç duyulması halinde izin vermeden önce koruma bölge kurulunun görüşü alınır.
d) Genel Müdürlükçe kullanılan veya ihtiyaç duyulan taşınmazlarla (Kazı alanları, yatırım programlarında yer alan proje ve uygulama işleri olan taşınmazlar, hizmet binaları vb.), Bakanlığın diğer birimlerince kullanılan veya ihtiyaç duyulan hizmet binalarının tahsisi veya tahsislerinin kaldırılmasına ilişkin işlemler Genel Müdürlükçe yürütülür.
e) Genel Müdürlükçe gerek görülmesi halinde konu Gene! Müdürlük tarafından değerlendirilir.
Taşınmazlarla ilgili iznin verilmesi
MADDE 10- (1) 2863 Sayılı Kanun kapsamında arkeolojik, kentsel, tarihi, kentsel arkeolojik sit alanı ve koruma alanlarında bulunan taşınmazlar ile münferit olarak tescilli korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin satış. hibe. kiralama, devir, terk. tahsis, irtifak, intifa hakkı tesisi vb. talepler; bu yönerge uyarınca incelenip. 9.maddede belirtilen kriterler göz önüne alınarak Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerince değerlendirilir. Bakanlık adına görüş ve izin Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerince mülkiyet sahibi kuruma ve gerek görülmesi halinde ilgili kurum-kuruluşa bildirilir.
b) Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerine yapılan müracaatlar üzerine gerçekleştirilen incelemelerde, 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğunda olan doğal sit alanı ile arkeolojik, kentsel, tarihi, kentsel arkeolojik sit alanı ve koruma alanının çakışması veya alanda münferit olarak tescilli korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı bulunması halinde Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerince oluşturulan görüş, doğal sit alanları açısından da değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile konunun, içeriği açısından gerekmesi halinde ilgili Genel Müdürlüğüne iletilir.
c) Kültür ve Turizm Müdürlükleri ile Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerine yapılan müracaatlar üzerine gerçekleştirilen incelemelerde, taşınmazın 2863 sayılı Kanun kapsamında bulunmadığının tespit edilmesi halinde, taşınmazın 2863 sayılı Kanun kapsamında bulunmadığı Kültür ve Turizm Müdürlükleri veya Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerince ilgili idareye bildirilir. Taşınmazlarda yapılacak uygulamalar sırasında kültür varlığına rastlanması halinde 2863 sayılı Kanunun 4. maddesi uyarınca ilgili birimlere haber verilmesi gerektiği hususu ilgili kurum-kuruluşa bildirilir.
d) Taşınmazın Bakanlığımıza tahsisli olduğunun belirlenmesi halinde konu koruma bölge kurulu müdürlüğünce Genel Müdürlüğe iletilir.
e) 2863 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddeleri kapsamında izin verilen taşınmazlarda yapılacak her türlü uygulama için 2863 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda işlem yapılacağı ilgili kurum ve kuruluşa bildirilir.